Lotte er gået i gang med et projekt i forhaven hvor vi mangler en mulighed for lidt hyggeplanter tæt på terrassen for at skabe lidt miljø og skygge på sydsiden af huset.
For at det skal være fleksibelt har hun valgt at bygge en ramme til standard murerbaljer fra byggemarkedet som kan fyldes med jord og plantes til.
Fordelene ved denne fremgangsmåde er bl.a:
- Murerbaljerne kan skiftes ud efter behov.
- Jorden er ikke i kontakt med træet hvilket gør at det ikke nedbrydes. Der kan også benyttes trykimprægneret træ uden at det afgiver noget til jorden.
- Jorden kan bringes op i niveau uden at hele kassen skal fyldes.
Det giver en billig og enkel konstruktion som er meget fleksibel og billig at bygge.
Materialer
Rammen er bygget af 45×45 trykimprægneret reglar.
- 4 stykker på 155 cm til siderne
- 7 stykker på 43 cm til ender og understøttere
- 4 stykker på 56 cm til hjørnestolperne
- 2 stykker på 21 cm til lodrette sider
De fire hjørnestolper kan varieres i længde efter hvor højt bedet skal være og hvor langt de skal gå i jorden.
Beklædningen er lavet af terrassebrædder i Lærk som er flækket på midten for at give lamel-looket. Hvis man ikke har mulighed for at flække terrassebrædderne, kan man bruge hele brædder eller en anden slags lister.
De to murerbaljer kan købes i byggemarkedet.
Af skruer har hun brugt 80 mm skruer til rammen og 40 mm skruer til beklædningen. Det skal selvfølgelig være skruer i udendørs brug og hvis man bruger lærk til beklædning som her, skal skruerne være syrefri.
Fremgangsmåde
Lotte startede med at save alle reglar til rammen ud og skrue dem sammen som på billedet.
Når rammen er samlet skal beklædningen saves til ved at den samlede længde og bredde måles. Den skulle gerne være 155+4,5+4,5 = 164 cm i længde og 43+4,5+4,5 = 52 cm i bredde.
Lotte valgte at lade enderne mødes forskelligt i hver side. Det er smart fordi alle siderne skal skæres i samme længde og det samme med enderne. Således findes længden ved at tage hhv. længden og bredden og lægge tykkelsen på ét beklædningsbræt til. I dette tilfælde var de 3 cm tykke.
Det vil sige at sidebeklædningen skal være 167 cm. lange og endebeklædningen 55 cm.
Hun fandt nogle små stykker trærester på 8 mm. til at give et ensartet mellemrum mellem beklædningen. Den øverste liste i beklædningen går op over rammen med 2 cm. for at skjule lidt af murerbaljerne. Det kunne have været mere hvis man ville prøve at skjule dem bedre.
Det endelige resultat
Her ses så det endelige resultat allerede plantet til:
Alt i alt et hyggeligt projekt som tog to dage inkl. en tur i byggemarkedet efter noget af det træ vi ikke havde liggende og skruer.