Tapning af birkesaft

Efter at vi et flyttet i vores eget hus, er der også sket det fantastiske at jeg har fået mit helt eget birketræ.

Vi har beskåret træet, men selvom vi har hørt at det skulle stjæle meget vand fra resten af træerne i haven, vil vi gerne beholde det flotte træ. Mange fæller ellers birk fordi det er så tørstigt og at det sviner med pollen hvis bilen eller drivhuset står under træet.

I forvejen er min kærlighed til nytteplanter stor, så da jeg læste at et birketræ kan forsyne os med dejlig saft, var det selvfølgelig noget jeg skulle prøve.

Forhistorie

Birketræer beskytter sig mod hårde vintre ved at lagre næringsstoffer i rødderne, for så at trække disse op sammen med vand i foråret inden bladende springer ud. Det er der nu flere træer der gør, men særligt for birk er at det sker med en sådan kraft at man kan tappe det ud direkte fra træet.

Hvorfor

Dette spørgsmål er jeg selv i gang med at besvare.

Birkesaft indeholder en del næringsstoffer og vitaminer som også er sunde for mennesker. Det smager neutralt med et strejf af sødme som kommer af det beskedne sukkerindhold (ca. 5%). Til gengæld smager det meget blødt og det er utroligt klart, idet det er blevet filtreret igennem rødderne og stammen er det meget rent.

Allerede nu har jeg kogt den første saft ind til sirup og det smager fantastisk. Især min datter har også drukket en stor sjat af den friske saft og hun synes det smager dejligt.

Mit næste projekt er at brygge en lys øl på saften. Det bliver meget spændende at smage om det kan anes i det færdige øl.

Hvordan

For at få saften ud af træet skal man sådan set bare bore et hul i træet eller skære en gren af. Det er dog vigtigt at gøre det før bladende springer ud, så man har en ca. 14 dages periode midt i marts til at gøre det.

Skærer du en gren af (fingertykkelse) kan du sætte en flaske fast med en snor og se saften dryppe ned i flasken.

Jeg valgte i stedet at bore en hul i træet med en 10 mm bor. For at saften løber bedst, skal man bore en smule opad og jeg borede 4-5 cm ind i træet.

Allerede da jeg tog boret ud, begyndte saften at løbe. Jeg skylle hurtigt hullet med lidt vand og lod det første saft løbe i ca. 30 sekunder. Herefter var det på med slagen og led i flasken med den anden ende. Jeg valgte en 2-liters flaske fordi det ca. er hvad man kan forvente af denne størrelse træ på et døgn.

Når man har tjekket at det løber fint og ikke ved siden af, kan man fastgøre flasken og slangen så man undgår spild.

Lidt efter lidt vil flasken fyldes og jeg tømte den ind imellem over i glasflasker og stillede dem i køleskab.

Selvom vi bor ud til en skov, var der ingen insekter i saften, så jeg dækkede ikke åbningen til, men en lille klud eller lign. kan klare dette.

Når man er færdig med at tappe, slås en træduvel i hullet og den saves af så barken kan vokse ind over. Jeg prøvede først at slå et stykke gren ind i hullet, men det endte bare med at saften løb ud igennem grenen og dryppede ned.

Man skal ikke være så nervøs for at svække træet hvis man bare holder hullet småt og vælger et nyt sted året efter. Træet trækker over 100 liter vand op i denne periode, så det går ikke ud af at blive tappet.

God fornøjelse 🙂

NB: Ifølge skov- og naturstyrelsen er det i orden at tappe fra offentlige skove så længe man ikke borer hul i træerne. Her skal man i stedet klippe en gren på maksimalt fingertykkelse og tappe i en flaske herfra.

Kommentarer

kommentarer